Nog meer ambities voor 8560

Nog groener, veiliger en aangenamer, dat zijn de drie grote ambities waarop we ons beleid de komende zes jaar willen baseren. Maar je kunt natuurlijk niet alles wat een gemeente nodig heeft, zomaar in een van die drie categorieën duwen. Een gemeente runnen is complex. De behoeftes zijn zeer divers, dus moeten de oplossingen ook divers zijn. Wat met de senioren? Wat met de jeugd, de ondernemers? Hoe zit het met sport en cultuur? Met welzijn? Hier geven we je een paar voorbeelden van hoe we daar extra aandacht aan willen besteden.

    Een mooie oude dag

    We proberen goed te zorgen voor onze senioren, want zij hebben goed voor ons gezorgd. We willen dat onze ouderen zich hier nog lang goed mogen blijven voelen en daar gaan we de komende zes jaar verder aan blijven werken met heel concrete maatregelen.

    Zo blijven we absoluut investeren in thuiszorg, in onze drie lokale dienstencentra, en in WZC Elckerlyc en WZC Het Gulle Heem. Maar senioren willen ook graag zo lang mogelijk thuis blijven wonen, in hun vertrouwde omgeving. Een woonzorgcentrum zien ze als laatste optie. Tussen zelfstandig wonen en een rusthuis zijn veel andere woonvormen mogelijk. Als gemeente willen we onderzoeken welke woonvormen haalbaar zijn en hierin mee investeren.

    En onze actieve senioren moeten waardig kunnen blijven participeren aan de samenleving. Dat betekent dat er bijvoorbeeld garantie moet zijn op voldoende parking, ook voor minder mobiele mensen. En dat we de seniorenverenigingen moeten blijven ondersteunen.

    Voorts zorgen we ervoor dat (digitale) dienst- en hulpverlening maximaal toegankelijk is en blijft voor iedereen. En we houden hierbij altijd rekening met de noden van minder digitale inwoners. Zo blijven we ook inzetten op niet-digitale communicatie. Het maandelijkse krantje De Wegwijzer is een meerwaarde voor veel senioren. We gaan met de gemeente ook blijven cursussen en workshops voor senioren organiseren, en er moeten zo veel mogelijk ontmoetingsmomenten blijven bestaan. Want 'tope' is beter dan alleen.

    De jeugd deugt

    Ons jeugdbeleid gaat breed: jeugdverenigingen, fuifbeleid, speelpleinwerking, sport, speelweefsel in de openbare ruimte... We hebben jonge schepenen en gemeenteraadsleden die de vinger aan de pols houden en nieuwe kandidaten met tonnen goesting.

    En we vinden dat onze kinderen en jongeren moeten worden meegenomen in alle mogelijke domeinen van onze gemeente. Van wonen tot werken, van openbare ruimte tot welzijn. Ze moeten hun stem kunnen laten horen; daarin spelen onze jeugdraad en jeugdoverleg een cruciale rol.

    We gaan verenigingen absoluut blijven steunen met subsidies, infrastructuur en logistiek, want zonder lokalen kun je niet samenkomen. 

    De jeugd moet ook ongestoord kunnen 'hangen' zonder anderen te storen, jongeren hebben een eigen plek nodig. Meer dan één. Waarom geen 'open jeugdhuis' in elke deelgemeente? Een overdekte plek waar er wifi is, stopcontacten, misschien wel een hangmat? En ze hebben plekken nodig waar je safe kunt feesten. Veilige fietsdoorsteken ook, zodat je niet overal tussen de auto's moet maneuvreren. Trage wegen, extra fietsparkings, een goed draaiende jeugdclub in Wevelgem. Idem voor JH Den Bascuul in Moorsele. En we willen absoluut mee de schouders helpen zetten onder een nieuwe jeugdclub voor Gullegem.

    We hebben ook het jeugdopbouwwerk nieuw leven ingeblazen. Er is nu een contactpersoon die de taal spreekt van de jeugd en die de brug vormt tussen de jongeren en het gemeentebestuur. Zo kunnen we niet alleen concrete behoeftes invullen, ook het mentaal welzijn van onze jongeren blijft zo hoog op de agenda staan.

    En we gaan ook zorgen voor extra communicatie op maat van onze kinderen en jongeren. Ze moeten vlot de weg vinden naar de medewerkers van de gemeente. Niet alleen via de traditionele kanalen, maar ook via sociale media.

        Onze ondernemers

        Ondernemingen zijn organisaties waar geld verdiend mag worden en waar mensen trots kunnen zijn op wat ze doen. Ze verdienen dus alle aandacht en de best mogelijke ondersteuning vanuit de gemeente.

        De industriezones hebben intussen een geslaagde opwaardering achter de rug. Maar in de kernen staat het economisch weefsel onder druk. Daar willen we extra inspanningen leveren. Als gemeente heb je natuurlijk niet alles in de hand. Online shopping, grote baanwinkels... het zijn factoren die druk zetten. Maar we geloven volop in de kracht van beleving in het centrum. Nabij kunnen winkelen, de bakker, de slager, de kapper, de kruidenier, de horeca... het zijn werkelijk cruciale functies die we niet willen verliezen.

        Gratis parkeren blijft daarom een must. We gaan ook stop&shopparkings bij creëren als handelaars daar om vragen en waar het kan. En er verdwijnen netto géén parkings uit de drie centra.

        We willen ook weer een jaarlijks groot ondernemersfeest organiseren. Het ideale moment om te netwerken met een goed glas erbij, en tegelijk een verdiende erkenning voor de gewaardeerde inspanningen van onze handelaars, ondernemers en kleine zelfstandigen. Op de Bedrijvencontactdagen in Kortrijk Xpo zal de gemeente overigens ook weer een gezamenlijke stand voorzien waar je als Wevelgemse ondernemer kunt participeren.

        De gemeente bloeit op economisch vlak. We willen dat ook zo houden. 

        Sport op maat

        Er wordt véél gesport in 8560, zowel in clubverband als recreatief. Met Campus Sportspoor hebben we daarvoor een grote troef in handen. En in de Porseleinhallen hebben we een echte topsportturnhal. Maar ook in Gullegem en Moorsele kun je voetballen op kunstgras, tafeltennissen, basketten, badmintonnen, volleyballen, enzovoort. Dat vergt allemaal een goeie infrastructuur, en die gaan we blijven uitbouwen.

        Zo gaan we in Moorsele een nieuwe, ruimere sporthal bouwen. Dat zal een extra een sportveld opleveren van 44x30 meter met sportvloer, tribunes, kleedkamers, een sanitair blok, en ook een nieuwe cafetaria. Daarna gaan we de oude sporthal afbreken, en dan kunnen we daar bijvoorbeeld een prettige pumptrack aanleggen waarop je met je fiets, je board of op inline skates straffe toertjes kunt draaien. Wordt fun! We zorgen daar dan zeker ook voor extra sportvoorzieningen voor inwoners die geen deel uitmaken van een sportclub. Misschien wel een Finse piste? Eventueel een beach volleybalveld... ? Er is hier heel veel mogelijk, dus we gaan hier heel veel doen.  

        Trouwens, we willen zeker ook investeren in extra kunstgrasvelden voor onze straffe voetbalverenigingen.

        En we willen vooral nog meer mensen aan het bewegen en sporten krijgen, ook in wijken en buurten. Jullie zijn zelfs al zeer goed bezig, wat dat betreft. Wist je dat momenteel 1 op 4 van onze inwoners is aangesloten bij minstens één sportclub? Dat is 20% meer dan het Vlaams gemiddelde. Maken we daar samen 25% van? Als gemeente gaan we sowieso al zorgen voor extra beschikbare sportzalen. In de Hoogstraat zijn we bijvoorbeeld een schoolsportzaal aan het bouwen voor de Gemeentelijke Basisschool. Na de schooluren gaan we die zaal openstellen voor gebruik door inwoners en sportclubs.

        Heb je nog ideeën? Laat het ons zeker weten! 

         

            Evenementen + cultuur in al haar vormen

            Als we kijken naar het ruime aanbod in onze cultuurcentra en daarbuiten, dan is het duidelijk: we hebben hier goesting in cultuur in al haar vormen. Onze gemeente is daar goed in, en we gaan daarop blijven inzetten. Kunst, evenementen, theater, muziek, expo's, erfgoed, vrijwilligerswerking... Het zijn de pijlers van onze gemeenschap.

            Het valt ook op hoe goed de sfeer altijd zit op grotere events zoals Klein Tokyo of Congé in 't Park, of op Surplatse, of Carnaval, noem maar op... We willen daarom grote inspanningen blijven leveren om de vele verenigingen te ondersteunen die dat allemaal mogelijk maken.

            We denken daarbij ook aan de muziekverenigingen, de toneelgezelschappen enzovoort. Cultuur in al haar vormen, hoog- en laagdrempelig, gaan we altijd blijven koesteren. 

            De kracht van welzijn

            We zorgen goed voor elkaar in Wevelgem, Gullegem en Moorsele. Dat is ook nodig, want niet iedereen heeft het even goed. Gezondheid, kansarmoede, de economische situatie... Je hebt als individu niet altijd alles in de hand, en om hulp vragen is niet leuk; de drempel is vaak hoog. Als gemeente willen we er staan voor wie het minder makkelijk heeft. 

            Armoede, eenzaamheid of andere sociale noden zijn niet steeds zichtbaar. We willen verder bouwen aan een netwerk van sleutelfiguren en samenwerken met partners om noden in een vroeg stadium te detecteren. We willen meer directe lijnen naar de juiste instanties en experten. We zetten met andere woorden in op outreachende hulp- en dienstverlening in kwetsbare buurten. We gaan naar de mensen toe en zijn aanwezig op plekken waar onze doelgroepen zich bevinden.

            We willen als lokale overheid ook samenwerken met andere organisaties om alle drempels weg te werken die deelname aan de maatschappij verhinderen. Denk aan taaldrempels, kinderopvang, mobiliteit, vrije tijd, digitale drempels, toegang tot huisvesting en werk.

            We geven mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt meer kansen door tewerkstelling binnen het eigen bestuur aan te bieden en ze intensiever te begeleiden richting private werkgevers.

            We steunen een kwalitatief en betaalbaar aanbod van kinderopvang, met extra aandacht voor kinderen met een bijzondere zorgvraag: een ontwikkelings- of taalachterstand, een mentale of fysieke beperking, een moeilijke thuissituatie, kinderen uit een kansarm of kwetsbaar gezin… 

            We versterken de samenwerking tussen onderwijs en welzijn door te investeren in een extra brugfiguur, waardoor we vroegtijdig optimale ontplooiingskansen bieden aan kinderen en jongeren, en dit in alle levensdomeinen en met aandacht voor het gezin.

            Zo blijven we een warme gemeente waar iedereen mee is.

              Ontdek hier hoe we het nog aangenamer, veiliger en groener voor je willen maken