Wij maken Wevelgem groener!

We gaan meer open ruimte scheppen om te ademen, meer ontharden waar dat mogelijk en wenselijk is. De juiste boom op de juiste plaats, ecologisch groen waar het past, strak onderhouden waar het moet...  Hoe we dat willen aanpakken? Hieronder vind je drie voorbeelden ⤵︎⤵︎⤵︎

 

  1. Fietsen langs de spoorweg
  2. Een groene koer
  3. Ontharden waar het kan, onderhouden waar het moet

    1. Fietsen langs de spoorweg

    Als ’t aan ons ligt, leggen we een groen fietspad aan langs de spoorweg, richting de luchthaven én richting Menen. Dat is dus ten noorden van de N8 dus (de hoofdbaan die door het centrum loopt). Simpel wordt dat niet, maar we willen er echt werk van maken om ervoor te zorgen dat je met de fiets een heel groot stuk van de N8 kan vermijden. Er zijn nog missing links om het allemaal te kunnen realiseren, maar het is onze ambitie om de nodige gronden te verwerven en om dan samen met alle stakeholders tot een mooi resultaat te komen.

    Ten zuiden van de N8 (kant Leie) kan je nu overigens al perfect parallel met de hoofdweg fietsen of wandelen, dankzij het jaagpad, én dankzij de nieuwe fietsverbinding tussen de Jeugdclub (Deken Jonckheerestraat) en de Visserijstraat.

    Trouwens, al gezien dat de extra doorsteek van Elckerlyc naar de Parkstraat nu ook af is? Dat maakt die fietsverbinding nóg vlotter, want je kunt in één trek te voet of met de fiets helemáál rechtdoor van de Jeugdclub tot de Artoisstraat, dan via Elckerlyc naar de Parkstraat, dan door het 'parkje met de vijvers' richting Katerstraat en Visserijstraat. Vlotjes.

    2. Een groene koer

    We blijven ook de ontharde Campus Deken Jonckheere verfraaien. In een volgende fase willen we bijvoorbeeld de Koer vergroenen voor de Jeugdclub, de KSA en de Chiro. Met ‘groen’ bedoelen we een pak minder asfalt, maar wel nog altijd toegankelijk voor de logistiek, natuurlijk. Dan zal de Koer kindvriendelijker worden, en naadloos aansluiten op de nu al groene Campus. Maar uiteraard kunnen we dat alleen bereiken in overleg met alle betrokken partijen: de verenigingen, eigenaars, erfpachters... Aan ons om de eerste stappen te zetten.

        3. Ontharden waar het kan, onderhouden waar het moet

        Als we straten (her)aanleggen, is het onze ambitie om telkens 20 procent ervan te ontharden. Dat kan met waterdoorlatende materialen op de parkeerplaatsen, en met meer integratie van groen. Denk aan de Bankbeekstraat in Gullegem. Daar hebben we zelfs de Prijs van de Publieke Ruimte mee gewonnen. Meer van dat!

        We willen ook meer groene speelzones, parkjes, trage wegen. Dat heeft alleen maar voordelen. Maar het vergt natuurlijk ook wel onderhoud. Dat betekent niet dat we in deze zones zomaar óveral alles met een millimetersnit gaan maaien. In sommige zones beperken we bewust de ingrepen. Daar ziet het er dan wat weelderiger uit dan je misschien gewend bent. Maar we doen er vlinders en bijen een enorm plezier mee, en we weten intussen allemaal hoe belangrijk biodiversiteit is voor ons klimaat.

        Maar even belangrijk: Wevelgem mag er natuurlijk niet uitzien als een jungle. Als inwoner verzorg je het voetpad voor je gevel. Daar wied je zelf het onkruid. Maar er moeten op het openbar domein ook strak onderhouden perken zijn waar dat wenselijk is. We gaan daar als gemeente extra aandacht aan besteden. En in zones waar we bewust de natuur haar gang laten gaan, gaan we dat ook veel duidelijker aangeven dan nu het geval is. En erbij zeggen waarom, en waarom daar precies.

        En bomen zijn belangrijk, maar je woning is dat ook. Als een boom niet op zijn plek staat en te hinderlijk is, dan onderzoeken we dat geval per geval en rooien waar het moet. We hebben bomen nodig, we gaan zelfs meer bomen planten in de toekomst. Maar ze moeten op de juiste plaats staan. Zo niet, dan moeten ze weg.

        Ontdek hier de 14 straffe kandidaten van Wevelgem

        Zo maken we het nog groener in Gullegem en Moorsele