Wij maken Moorsele veiliger!
Je veilig voélen en ook veilig zijn, dat is voor elk van ons zó belangrijk. Veiligheid gaat ook erg ruim: is er voldoende politie in het straatbeeld? Voel ik me veilig in het verkeer? Ben ik goed verzekerd? Cybersecurity, brandveiligheid, straatverlichting, preventie... Je veilig voelen gaat over véél tegelijk. Wij willen dat je je veilig voelt waar je woont, werkt, uitgaat, winkelt... Dit zijn drie voorbeelden van hoe we dat willen aanpakken.
1. Omtrent de sporthal
De sporthal wordt beduidend groter. Meer clubs en recreanten dus, tijd om ook rond de sporthal slim in te grijpen. Voor fietsers, bijvoorbeeld. Er is nu al een snelle, veilige verbinding tussen de begraafplaats en de Secretaris Vanmarckelaan. Die verbinding willen we nu ook doortrekken tot aan het sportcentrum. We gaan dus gronden aankopen om dat mogelijk te maken.
Maar ook voor de auto’s mag het best wat vlotter. Het zou mooi zijn mochten we – in een latere fase – ook de hele parking onder handen kunnen nemen. Nu is het in- en uitrijden niet zo handig, we gaan kijken hoe we dat veiliger kunnen maken en ook hoe we de parking beter en mooier kunnen inrichten. Dit moet een mooie site worden die aansluiting vindt met Bergelen.
2. Meer trage wegen
Wist je al dat Moorsele een trage-wegenactieplan heeft? Er zit bijvoorbeeld een doorsteek aan te komen tussen de Ledegemstraat en de Ballokstraat. En ook de afwerking van de trage weg tussen Sint-Jan en de Architect Vanhoornelaan is bijna een feit.
Momenteel telt Moorsele al bijna 23 kilometer trage wegen. De komende zes jaar willen we dat verder uitbreiden.
3. => 86,4%
86,4 procent voelt zich veilig in 8560. Dat hebben jullie in juli massaal zo ingevuld op onze Moorsele Kiest-enquête. Dat bevestigen ook de cijfers die we van de politie krijgen. Het aantal misdrijven daalt en dat is goed nieuws. Maar op een aantal vlakken kan het zéker nog veiliger worden.
Zo is in diezelfde enquête 70% van de Moorselenaars voorstander van extra camera’s op het openbaar domein. Als ’t aan ons ligt, komen die er ook. Big Brother willen we niet zijn, privacy is heilig. Maar op pakweg plaatsen met overlast kunnen tijdelijke mobiele camera’s wel heel nuttig zijn. Ook om sluikstorters te vatten. Of mensen met slechte bedoelingen. Vandaar dat we ook extra gaan investeren in wijkinspecteurs die duidelijk aanwezig zijn in het straatbeeld, en in interventieploegen die dag en nacht beschikbaar zijn.
We gaan zeker ook ondersteuning blijven bieden aan het Buurtinformatienetwerk (BIN) in Moorsele, en aan andere initiatieven die inzetten op sociale controle. Zorgzame buurten waarin je je buren kent, zijn de veiligste buurten.
We investeren als gemeente tot slot ook graag in jeugdopbouwwerk. Iemand die voor de jongeren heel aanspreekbaar is, die samen oplossingen zoekt als er problemen zijn en die de weg kent naar het gemeentebestuur. Zo blijven we op de hoogte en kunnen we ingrijpen bij eventuele moeilijke situaties.