Wij maken Gullegem veiliger!

Je veilig voélen en ook veilig zijn, dat is voor elk van ons zó belangrijk. Veiligheid gaat ook erg ruim: is er voldoende politie in het straatbeeld? Voel ik me veilig in het verkeer? Ben ik goed verzekerd? Cybersecurity, brandveiligheid, straatverlichting, preventie... Je veilig voelen gaat over véél tegelijk. Wij willen dat je je veilig voelt waar je woont, werkt, uitgaat, winkelt... Dit zijn drie voorbeelden van hoe we dat willen aanpakken.

 

  1. 86,4%
  2. Voorkomen beter dan genezen
  3. Veilig te voet en op twee wielen

    1. 86,4%

    86,4 procent voelt zich veilig in 8560. Dat hebben jullie in juli massaal zo ingevuld op onze Gullegem Kiest-enquête. Dat bevestigen ook de cijfers die we van de politie krijgen. Het aantal misdrijven daalt en dat is goed nieuws. Maar op een aantal vlakken kan het zéker nog veiliger worden.

    Zo is in diezelfde enquête 69% van de Gullegemnaars voorstander van extra camera’s op het openbaar domein. Als ’t aan ons ligt, komen die er ook. Big Brother willen we niet zijn, privacy is heilig. Maar op pakweg plaatsen met overlast kunnen tijdelijke mobiele camera’s wel heel nuttig zijn. Ook om sluikstorters te vatten. Of mensen met slechte bedoelingen. Vandaar dat we ook extra gaan investeren in wijkinspecteurs die duidelijk aanwezig zijn in het straatbeeld, en in interventieploegen die dag en nacht beschikbaar zijn.

    2. Voorkomen beter dan genezen

    Inbraakpreventie in en rond je woning kan wonderen doen. Je kunt hiervoor bij de gemeente al een subsidie aanvragen tot 25% van de totaalkost. Wij willen die subsidie optrekken tot 30%. En je kan ook gratis een inbraakpreventiecoach van de gemeente inschakelen. Die zal je in detail komen uitleggen wat je wel en niet moet doen om dieven buiten te houden.

    We gaan zeker ook ondersteuning blijven bieden aan de drie Buurtinformatienetwerken (BIN) in Gullegem, en aan andere initiatieven die inzetten op sociale controle. Zorgzame buurten waarin je je buren kent, zijn de veiligste buurten.

    We investeren als gemeente ook graag in jeugdopbouwwerk. Iemand die voor de jongeren heel aanspreekbaar is, die samen oplossingen zoekt als er problemen zijn en die de weg kent naar het gemeentebestuur. Zo blijven we op de hoogte en kunnen we ingrijpen bij eventuele moeilijke situaties.

        3. Veilig te voet en op twee wielen

        Na de Hondschotestraat, Bergelen en de Koningin Fabiolastraat gaan we nu in eerste instantie Driemasten en Gullegem Centrum een heel pak veiliger maken voor fietsers en voetgangers. We gaan de auto natuurlijk wel z’n plaats op de weg blijven geven, en daar hoort ook voldoende parkeerplaats bij. Maar we hanteren nog altijd het STOP-principe: eerste prioriteit is Stappen. Dan Trappen. Dan het Openbaar Vervoer, en dan de Personenwagen.

        En omdat veel vrachtwagens nog altijd niks te zoeken hebben in het centrum van Gullegem, gaan we blijven werken met slimme ANPR-camera’s die nummerplaten herkennen. Als vrachtwagen niks in centrum Gullegem te zoeken = boete.

        Zo maken we het nog veiliger in Wevelgem en Moorsele