Wij maken Wevelgem veiliger!

Je veilig voélen en ook veilig zijn, dat is voor elk van ons zó belangrijk. Veiligheid gaat ook erg ruim: is er voldoende politie in het straatbeeld? Voel ik me veilig in het verkeer? Ben ik goed verzekerd? Cybersecurity, brandveiligheid, straatverlichting, preventie... Je veilig voelen gaat over véél tegelijk. Wij willen dat je je veilig voelt waar je woont, werkt, uitgaat, winkelt... Dit zijn drie voorbeelden van hoe we dat willen aanpakken.

 

  1. Fotogeniek?
  2. Graag gezien en veilig thuis
  3. Veilig chillen en uitgaan

    1. Fotogeniek?

    In juli hebben we in onze enquête gevraagd of jullie graag extra camera’s willen in Wevelgem. Jullie antwoord? 72% zegt ja. Dan zeggen wij: Oké, er kómen extra camera’s, als ’t aan ons ligt. Pas op: Big Brother willen we niet zijn; privacy is heilig. Maar op pakweg plaatsen met overlast kunnen tijdelijke mobiele camera’s wel heel nuttig zijn. Ook om sluikstorters te vatten. Of mensen met slechte bedoelingen. Vandaar dat we ook extra gaan investeren in wijkinspecteurs die duidelijk aanwezig zijn in het straatbeeld, en in interventieploegen die dag en nacht beschikbaar zijn.

    2. Graag gezien en veilig thuis

    Kom je met de fiets van een fuif, van een etentje of van je werk na zonsondergang, dan brandt de lamp en is het veel veiliger fietsen dan in het pikdonker. We hebben namelijk graag dat je gezien wordt en dat je ziet wat je doet. Te voet én met de fiets. Daarom hebben we in 2021-2022 als eerste gemeente in Vlaanderen de volledige straatverlichting vervangen door slimme LED-lichten. Nu kunnen we dus ook ’s nachts de lamp gedimd laten branden, en dat met een minimumverbruik. Da’s dubbele winst. Meer dan dat zelfs: per jaar sparen we zo'n 275.000 euro uit aan energie. Dat is meer dan 1 miljoen kWh elektriciteit die minder wordt verbruikt. Allemaal dankzij onze snelle investering in LED.

    Trouwens, de voorbije zes jaar hebben we in Wevelgem 14 kilometer veilige fietspaden (her)aangelegd. Denk bijvoorbeeld aan de lange groene fiets- en wandelweg tussen de Koer en Campus Sportspoor, voor wie richting de Schelp, de Vlaschaard, de atletiekpiste en de Zwemkom wil. Er zijn ook 9 kilometer fietssuggestiestroken gecreëerd en 6,4 kilometer fietsstraat/zone.

    En we hebben 15.000 vierkante meter slecht voetpad veel beter gemaakt. De komende zes jaar steken we nog een stevig tandje bij. Als 't aan ons ligt.

        3. Veilig chillen en uitgaan

        Wat de jeugd vooral moet mogen doen, is onbezorgd jong zijn. Dan heb je plekken nodig waar je veilig kunt uitgaan, safe party zones. En plekken waar je ongestoord kunt ‘hangen’ en zelf ook niemand anders stoort. Weg van drugs en herrieschoppers.

        Daarom investeren we als gemeente graag in jeugdopbouwwerk. Iemand die voor de jongeren heel aanspreekbaar is, die samen oplossingen zoekt als er problemen zijn en die de weg kent naar het gemeentebestuur. Zo blijven we op de hoogte en kunnen we ingrijpen bij eventuele moeilijke situaties. Goed jeugdopbouwwerk is voor iedereen een  troef.

        Zo maken we het nog veiliger in Gullegem en Moorsele